Miten tulla stand up -koomikoksi?

Yleensä se, että alkaa miettiä stand up -komiikan tekemistä vakavasti, vaatii sen, että on jo pidemmän aikaa seurannut komediaa erilaisista kanavista. Jos pelkkä esiintyminen kiinnostaa, komedia saattaa olla liian vaikea juttu. Esimerkiksi radiojuontaja pääsee paljon helpommalla kuin stand up -koomikko. Kuten usein tavataan sanoa, komedia on vaikeaa. Siinä on omat lainalaisuutensa, ja lisäksi komedian tekijältä vaaditaan niin kutsuttu “funny bone”, eli kyky tajuta, mikä on hauskaa. Komediakäsikirjoittajilla se on perusvaatimus – kirjoittajan pitää ikään kuin luissaan tuntea, mikä asia on hauska. Komedian tekijällä on oltava hauskoja oivalluksia ja uniikki tapa tarkastella maailmaa. Lisäksi oivallukset pitää rakentaa siihen muotoon, että ne ovat toisistakin hauskoja. Vaatii useamman vuoden perehtymisen erilaisiin komediatuotteisiin ennen kuin voi alkaa havaita, mikä voisi olla se oma juttu, eikä pelkkä pintapuolinen perehtyminen riitä, sillä komediaa pitää elää ja hengittää.
Jos halu koomikoksi syntyy, miten toimia?
Kun itselle alkaa olla selvää, että komedia on yksi tärkeämpiä osa-alueita elämässä, on aika alkaa ottaa selvää todellisista mahdollisuuksista päästä kokeilemaan stand upin tekemistä. Nykyään open mic -tilaisuuksia löytyy usealta paikkakunnalta, ja kannattaa ensin aina käydä katsomassa millaisia eri klubit ovat, miten muut esiintyvät tai millainen yleisö paikassa on, ennen kuin astuu itse lavalle. Kun perustiedot klubista ja sen yleisöstä ovat kasassa, voi alkaa miettiä omaa settiä eli sitä materiaalia, mitä haluaa esittää.
Millainen on hyvä stand up -rutiini?
Jos olet katsonut paljon koomikoiden videoita esimerkiksi Youtubesta, tiedät jo itsekin millainen on hyvä setti. Usein alussa on melko hyvä vitsi, jolla koomikko esittelee itsensä. Tarkoitus olisi saada yleisö nauramaan välittömästi ja tuntemaan myötämielisyyttä esiintyjää kohtaan. Tulevilla jutuilla voi syventää yleisön käsitystä itsestä kertomalla esimerkiksi lisää omasta elämästään. Aloittelevilla koomikoilla tämä on yleinen menetelmä. Varmemmat esiintyjät voivat lähteä puhumaan nopeammin yleisistä aiheista kuten päivän uutisista tuoreimmat jotka saattavat iskeä yleisöön ihan vain siksi, että asian ajankohtaisuus naurattaa. Setin loppuun jätetään yleensä vielä se kaikkein paras vitsi.
Ota yhteyttä klubin vetäjään ja varaa keikka-aika
Yleensä klubien pyörittäjät ovat kiinnostuneita uusista koomikoista. Kannattaa pyytää lyhyttä open mic -settiä, jonka kesto on korkeintaan 5 minuuttia, jotta ensimmäistä esitystä saisi hiottua mahdollisimman paljon. Omaa esitystä kannattaa harjoitella kotona ja mielellään myös käyttää kavereita koeyleisönä. Ennen keikkaa kannattaa juoda hiilihapotonta juotavaa tarpeeksi ja lasi kannattaa ottaa mukaan lavalle siltä varalta, että kurkku kuivaa. Hyvä esiintyjä myös harjoittelee lavaesiintymistään siten, että osaa esimerkiksi pysyä valoissa, puhua mikrofoniin oikealta etäisyydeltä ja välttää puhumasta liian nopeasti tai liian kovaäänisesti. Omaa esiintymistyyliä voi hioa peilin edessä tai ottaa sitä videolle.
Ensimmäiset keikat ovat aina vaikeita. Jos ensimmäinen keikka sattuu menemään pieleen, toinen voi mennä jo paljon paremmin.. Siksi tärkeintä on halu jatkaa vaikeuksista huolimatta. Jos jokin juttu ei toimi, vaikka se vaikuttaa hauskalta, kannattaa miettiä missä vika piilee? Onko vitsin asettelu liian epäselvä yleisön kannalta tai ymmärtävätkö ihmiset mistä on kysymys? Vai eikö punch line eli vitsin kärki ole tarpeeksi voimakas? Voisiko jutun esittää toisella tavalla, siten että se uppoaisi yleisöön paremmin?
Tärkein opetus aloittelevalle koomikolle
Jimmy Durante, vanha amerikkalainen viihdemies, on joskus sanonut, että tärkeintä viihteessä on, että se tulee sydämestä. Siksi kerrottujen juttujen pitää olla itse keksittyjä ja omakohtaisia. Silloin yleisö voi rakastaa koomikkoa koko sydämestään.