Suomalaisia stand up -koomikoita

Suomalaisia stand up -koomikoita löytyy paljon, ja samoin heitä, jotka kutsuvat itseään ammattilaisiksi eli pystyvät elättämään itsensä pelkällä stand up -komiikalla. Pitkään alalla ei kuitenkaan moni viihdy. Tässä artikkelissa käydään lävitse niitä koomikoita, jotka ovat olleet mukana alalla yli kymmenen vuotta ja jotka ovat saavuttaneet asemansa nimenomaan koomikkoina.
Pekka Jalavan merkitys suomalaiselle stand up -komiikalle
Monen suomalaisen stand up -koomikon hyvä ystävä ja yleisön rakastama koomikko Pekka Jalava kuoli ennenaikaisesti tammikuussa 2012. Hän työskenteli koomikkona viimeiseen asti. Uransa Pekka Jalava aloitti vuonna 2002. Aluksi hän työskenteli Suomen Stand Up Clubin klubilla helsinkiläisessä On the Rocks -ravintolassa. Jalava veti paitsi keskiviikkoiltaisin olleita open mic -klubeja, joihin kuka tahansa saattoi päästä esiintymään, myös useita stand up -kursseja. Tämän vuoksi Jalava on jättänyt ison jäljen suomalaiseen stand up -kulttuuriin: moni stand up -koomikko on Pekka Jalavan kurssin käynyt ja omaksunut hänen neuvonsa.
Esiintyjänä Jalava oli omaperäinen. Hänellä oli erinomaisen rikas suomen kielen sanavarasto, jota taivalkoskelainen murre ja persoonallinen murtava r-äänne vain korostivat. Vanhasta vienankarjalaisesta kauppiassuvusta oleva Jalava tuntui ammentavan elämänviisautensa vuosikymmenien takaa: hänen juttunsa olivat selvästi omaa alkuperää, omia havaintoja elämästä ja maailmasta, ilman mitään vaikutelmaa ulkomaalaisten koomikoiden kopioimisesta, niin kuin niin monella muulla suomalaisella koomikolla. Yhdistettynä lämpimään, vaatimattomaan luonteeseen ja myötäsyntyiseen kiinnostukseen toisia ihmisiä kohtaan, Jalava saavutti lujan aseman suomalaisessa stand up -komiikassa. Hän oli luotettava koomikko, jota mielellään käytettiin illan mc:nä, “master of ceremony”na eli vetäjänä. Samoin pitkät setit illan lopuksi onnistuivat Jalavalta suvereenisti. Kun tieto Pekka Jalavan kuolemasta saapui tammikuussa 2012, suru koomikoiden kesken oli suuri. Yleisö menetti yhden parhaimmista koomikoista, mitä Suomessa on nähty.
Ismo Leikolan omaperäinen tyyli valloittaa maailmalla
Kaikkien aikojen menestyneimpänä suomalaisena koomikkona voi pitää Ismo Leikolaa, joka samoin kuin Jalava, aloitti uransa vuonna 2002. Jyväskylän Seisomapaikka -klubilla nuoret yliopistokaverit järjestivät suosittuja stand up -iltoja kerran kuukaudessa. Esiintyjille maksettiin palkkaa. Vierailevien esiintyjien lisäksi annettiin open mic -esiintyjille mahdollisuus. Fysiikan ylioppilas Ismo oli valloittanut yleisön kummallisella pohdiskelullaan Lasol -nesteestä. Pian Leikola sai keikkoja myös ClubActOne -klubilta ja Suomen ensimmäisillä stand up -festivaaleilla Tomaatteja, tomaatteja! Hämeenlinnassa Leikola voitti parhaimman koomikon palkinnon useampana vuonna peräkkäin.
Yhdessä Pekka Jalavan kanssa Ismo Leikola oli kiertueella pariinkin otteeseen. Hän myös keikkaili ahkerasti ympäri Suomen. Koomikkopiireissä ihailtiin Leikolan juttujen kirjoittamisvauhtia: hän kirjoitti uutta materiaalia jatkuvasti. Juttuja myös testattiin heti kaveripiirissä toisille koomikoille. Vähitellen Leikolan tyyli kehittyi. Huolimatta siitä, että yleisö ei aina ymmärtänyt Leikolan harkitsevaista, pohdiskelevaa tyyliä, Leikola piti omasta persoonallisesta tyylistään kiinni.
Skotlannin Edinburghin komediafestivaali ja Kilkennyn stand up -festivaali Irlannissa olivat ensimmäisiä ulkomaan valloituksia, joihin Leikola lähti monen muun suomalaisen koomikon kanssa. Vaikeuksista huolimatta Leikola jatkoi sitkeästi englanninkielisen setin rakentamista ja esiintyi mm. Lontoossa useaan otteeseen. Uran käännekohtana toimi netissä järjestetty Funniest person in the world -kilpailu, jossa internetyleisö pääsi äänestämään parasta koomikkoa. Kilpailun voittajaksi valittiin vuonna 2014 Leikola. Tämän menestyksen ansiosta Leikola pääsi esiintymään Yhdysvaltoihin, jossa onnistuneet keikat ovat poikineet hänelle lisää keikkoja. Huippukohtana voidaan mainita esim. esiintyminen Conan O’Brianin televisioshow’ssa tammikuussa 2018, jossa Leikola esitti huiman suosituksi tulleen “Ass is the most complicated word in English” – settinsä. Numerossa Leikola pohdiskelee amerikanenglannin “ass”-sanan monimerkityksellisyyttä ja riippuvaisuutta siitä kontekstista missä se sanotaan ja sävystä millä se sanotaan. Esiintymistä on katsottu Youtubesta lähes 2 miljoonaa kertaa.