Miten tuottaa materiaalia omalle Youtube -kanavalle?

Koomikoksi haluavalle Youtube on loistava paikka aloittaa oma ura. Ensiksi tarvitsee tosin hahmottaa, minkälaisesta komediasta on itse eniten innostunut ja mistä pystyisi tuottamaan paljon materiaalia. Youtubessa yksi tärkeimmistä piirteistä on se, että tuotantoa tulee säännöllisesti lisää. Toki yksittäisistäkin keikkataltioinneista voi olla apua stand up -koomikon keikkoja haluavalle, mutta suurimman hyödyn Youtubesta saa irti, kun perustaa oman Youtube-kanavan.

Justimus on suomalaisten komediaan keskittyvien Youtube -kanavien ykkönen

Vuonna 2009 perustettu Justimusfilms eli Justimus on onnistunut keräämään ison yleisön Suomessa. Kanavalla on tilaajia jopa yli 400 000. Perustajina tällä tubetus -kanavalla ovat Sami Harmaala ja Juho Nummela, jotka ovat kumpikin syntynyt vuonna 1994. Videoiden laatu on parantunut koko ajan: ensimmäisten pelkällä tavallisella videokameralla kuvattujen videoiden jälkeen tekniikkaan on panostettu ja esim. ääni kuuluu mikityksen ansiosta paremmin. Parhaimmat videot ovat keränneet yli 10 miljoonaa katselua. Justimuksen tekijäryhmä on vieraillut myös televisio-ohjelmissa kuten Biisonimafiassa. Varsinainen tuotanto pyörii kuitenkin Youtubessa.

Miten alkuun oman kanavan kanssa?

Haluatko videoida sketsejä, joita näyttelijät näyttelevät? Voisiko animaatio olla sinun juttusi? Ehkä haluat tehdä uutisparodioita tai imitaatioita julkkiksista? Jos useampikin komedian laji tuntuu omalta, mikset vaikka yhdistäisi eri tekniikkoja ja toteuttaisi jotain todella uniikkia!

Aivan niin kuin ammattimaisessa tuotannossa, myös Youtubessa kannattaa suunnitella tuotanto hyvin. Perinteinen tuotantoyhtiöissä käytettävä pitchaus käsittää neljä kysymystä. Ne ovat

1) Mistä on kysymys

2) Miten se toteutetaan

3) Kelle se on tarkoitettu

4) Mitä uutta se antaa verrattuna aikaisemmin tehtyyn

Nämä kysymykset kannattaa pitää mielessä ennen kuin ryhtyy toimeen. Jos ystäväpiirissäsi on muita tällaisesta tekemisestä kiinnostuneita ihmisiä, kannattaa pyytää heitä mukaan. Se helpottaa omaa työtaakkaasi ja tuo lisää verkostoa, joka voi sekä lisätä laatua itse tuotantoon että tuoda enemmän katsojia siinä vaiheessa, kun tuotanto on saatu valmiiksi ja ladattu YouTubeen.

Erottuminen muista videoista

Erottuakseen muista videoista, kanava tarvitsee nimen. Hyvä nimi on sellainen, jota ei sekoita muihin kanaviin, joka jää mieleen ja joka kuvastaa videoita joita tulet kanavallesi lataamaan. Grafiikka ja alkutunnari ovat laatua lisääviä piirteitä. Youtube -videoita, jotka antavat korkeatasoisen vaikutelman, katsotaan pidempään kuin hutaisemalla tehdyn oloisia.

Mieti esityskieli, onko se suomi vai voisiko se olla englanti? Englanninkielisen yleisön määrä on luonnollisesti huimasti suurempi, joten jos englanti on mahdollinen, se voi olla viisas valinta. Tällöin myös kanavan nimen ja tietojen pitää olla englanniksi. Nimen iskevyys pitää miettiä silloin englannin kielen kannalta ja paljon isommassa kontekstissa kuin suomeksi tehtävissä videoissa.

Lataamisen jälkeen: mainosta!

Kun kanavasi on perustettu ja ensimmäiset videot ladattu, pyri mainostamaan videoita laajasti. Videon yhteyteen kannattaa paljon hashtageja, jotta se löytyisi monta eri kautta. Laittamalla videota vastaukseksi suosittujen komediakanavien videoihin uudet katsojat saattavat löytää videosi. Tiettyyn aihepiiriin erikoistumisesta voi olla tässä vaiheessa hyötyä: esim. imitaatiolla on aivan omat kannattajansa, joten tasokas imitaatiovideo voi löytää helpommin katsojia kuin yleinen sketsiviihdettä sisältävä video.

Omalla komediakanavalla voi hyvin pitää myös vlogia videoiden tekemisestä. Samoin podcastit ja perinteiset blogit kannattaa linkittää toistensa yhteyteen. Näin voit saada maksimaalista näkyvyyttä, kuten myös hyödyntämällä eri some-kanavia Twitteristä Instagramiin.

Kaikkein paras mainos on kuitenkin jatkuva tuotanto. Kun videoita tulee lisää ja ne säilyvät korkeatasoisina ja uniikkeina, tilaajia alkaa vähitellen tulla lisää. Nettimaailmassa paljouden laki puree. Kun videoitasi tulee usein vastaan, katsojat alkavat tarttua niihin. Vähitellen olet synnyttänyt oman yleisön omalle komediakanavallesi. Onnea!